Groene belofte

Bloementuin

Elk jaar in januari valt er een envelop door de brievenbus met bloemenzaden van al dan niet bekende planten. Een oud collega heeft de zaden met zorg geoogst en nu naar mij opgestuurd. Elke zomer oogst ik ook, om ook in januari zo’n envelop te vullen en op te sturen. Een wederzijds verjaardagscadeau, een spontaan ontstane traditie, waar we alle twee veel plezier aan beleven.

Roze paardebloem
Roze paardebloem, een voorbeeld van zo’n cadeautje

Met die envelop komen ook de eerste tuinkriebels. Door het zeer koude voorjaar kwam de tuin dit jaar erg langzaam op gang en ik dus ook. Normaal heb ik begin mei een kas vol met planten die nodig de tuin in moeten. Nu waren het ieniemienie plantjes. Maar de zon deed haar werk en met een goede verzorging konden de plantjes de tuin in. Het lichte groen, de eerste bloemen, ik word er altijd blij van. De komende week de laatste gaten vullen en dan genieten van alle kleurtjes.

Dit jaar besloot ik zoveel mogelijk groente voor te zaaien in de kas. Dit lijkt een succes. Inmiddels staat de groentetuin vol. Nog nooit stond hij er zo mooi bij: tuinbonen, doperwten, peulen, sla, spinazie, worteltjes, rode bieten, spruitjes, boerenkool, andijvie en voor het eerst gaan we snijbiet eten. Wat een rijkdom! En wat dacht je van aardbeien, bessen, stoofperen en appels? De rabarber is een minioogst geworden, nou ja, volgend jaar beter, ze smaakte verrukkelijk.

Kortom mijn groentetuin staat bomvol heerlijkheid, dat belooft dus heel wat.

Sperciebonen Doperwten en peultjes SnijbietSpinazieKool

2 gedachten over “Groene belofte”

  1. Wat denk je Alida, kan ik nog bonen voorzaaien binnen en daarna buiten uitplanten. Er is bij mij weinig omhoog gekomen uit de koude grond. En ook de boerenkool ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *